tisdag 29 december 2009

Den snodda årskrönikan

Fröken Nina har summerat sitt år här, och nu gör jag detsamma här!

Årets bästa musikupplevelse: U2!

Årets sämsta musikupplevelse: Klarar bara inte av Markus Krunegård och speciellt inte hypen kring honom. Blä!

Årets bästa resa: Skidsemester i Säfsen på sportlovet då vi bodde på en lantgård med massor av djur! Och klassresan med min nia till Lund och Köpenhamn!

Årets sämsta resa: Finns ingen!

Årets bästa bok: Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda, och Sonat till Miriam av Linda Olsson.

Årets sämsta bok: Nobels testamente av Liza Marklund.

Årets kids: M och V som börjat skolan, fastän inte riktig på riktigt ännu då de bara går i förskoleklass... Lilla hjärtat A, som blivit så duktig på att dansa!

Årets hype: Krunegård! Och baconsnuvan!

Årets bästa köp: Huset!

Årets sämsta köp: Gräsklipparen som låter som att man kan ha ihjäl folk med den bara med hjälp av ljudet från den förbannade saken!

Årets come back: Skotta snö!

Årets mat: Kräftsoppa har vi helt snöat in på!

Årets dricka: Rödvin av alla de slag! O)

Årets biofilmer: Jisses Amalia, jag går aldrig på bio! Men en av årets bästa filmer är Seven pounds med Will Smith!

Årets hemmafilm: Se ovan!

Årets wild and crazy: Fan vad tråkigt jag lever, här händer ju aldrig något wild and crazy, det får det bli ändring på till nästa år!:o)

Årets premiär: Det vita vinet!

Årets man: MIN EGEN! (Ja, jag lade till en kategori här!)

måndag 28 december 2009

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Åh vilken bok!Den utspelar sig i Paris. Bara det! Denna underbara stad, the city of lights. Philibert och Franck delar lägenhet. De är helt olika som personer. Philibert är den förfinade gentelmannen, som råkat födas i fel tid. franck den burduse buffeln, som drar över tjejer somandra byter kallingar, jobbar och röker gräs. Den gamla våningen är bara tilllåns, medan Philiberts släktingar avgör en arvstvist. Ett eko från förr, en paradvåning där man kan höra historiens vingslag.

In i denna våning flyttar sedan Camille. En undernärd och kanske lite svårmodig konstnärssjäl som försöjer sig med att städa på kvällarna. Hon har en fantastisk talang, som hon mer och mer återupptäcker efter hon vunnit tryggheten i våningen tillsammans med sina udda vänner.

Ja det är en hoper knäppgökar som bor ihop, men kanske är det det som gör att man fastnar. Den är fransk den här boken, och jag gillart!:o)

Camille och Philibert är som syskonsjälar. Franck stör hennes tillvaro. De går inte alls ihop. Men Philibert och Franck är vänner och därför måste de samsas. Till slut finner de en väg till varandra när Philibert åker hem till sitt gods över jul och nyår.

Så småningom flyttar Francks gamla mormor Paulette in. En egensinnig dam, som minsann bestämt sig för att vantrivas på ålderdomshemmet som Franck ordnat eftersom hon inte klarar sig ensam längre. Camille säger upp sig för att arbeta som personlig assistent åt Paulette och tillsammans upptäcker de Paris. Känslor börjar spira både här och där...

Dessa fyra människors öden flätas sammans i en underbar berättelse. Den måste slukas, man blir helt involverad i deras liv tillsammans och man har inget val, man måste läsa vidare.

Jag älskade denna bok och kommer läsa mer av Anna Gavalda!

tisdag 22 december 2009

OOOOOOOOO!! J´ai oublié!


Ja, innan jag började i Anna Gavaldas FANTASTISKA bok Tillsammans är man mindre ensam, så hade jag i många många år gömt och glömt den gamla frankofilen i mig. HERREGUD! Må frankofilgudarna vara mig barmhärtiga.

Jag älskar den! Minnen från ett höstvackert och ett sommargrant Paris kommer för mina ögon. Det förfinade vackra språket som är som poesi, kanske mest för att man knappt hinner fatta ett smack. Myllret av människor. Fantastiska byggnader och konstverk, parker... ÅÅÅÅÅH! Hur KUNDE jag glömma min förälskelse i denna stad, i detta land?

LÄS DEN!:o)

Jag är klar!


...med Alfredssons Åttio grader från Varmvattnet...

...med alla julklappar utom mannens...

...höstterminen 2009...

...lilla städningen inför julen...

Kort sagt: Jag är färdig för ljuvligt julfirande och ett långt jullov!:o)

GOD JUL!

tisdag 8 december 2009

Twilight


Bokklubben hakar på Twilighttrenden, om än lite sent. Och jag har sett filmen. :o)

torsdag 3 december 2009

Nesser gör ingen besviken!

Åh vilken bra bok Berättelse om Herr Roos är! Den tråkige Valdemar Roos vinner två millar, köper ett torp och genast får hans liv en annan mening än det trista arbetet (som han säger upp sig från) och samlivet med hustrun Alice och det två styvbarnen ger.

Han träffar Anna Gambrowska, en lite stukad flicka på rymmen från ett behandlingshem. Hon har tagit hans torp i besittning. det är ett märkligt sammanträffande att de börjar tala med varandra. Hans liv tar en dramatisk sväng rakt ur det förutsägbara tråkiga liv som är hans och in i det oväntade. Anna och Valdemar finner varandra, men snart sker ett mord.

Det är med flit jag inte skriver mer. Läs den. Den är fantastisk. Ja, jag är otroligt partisk. Men du kommer inte att bli besviken. Det är inte Nessers grej att inte leva upp till förväntningar. Han levererar. Och han gör det bra!

Mer Håkan Nesser till folket!