tisdag 30 augusti 2011

En sväng till mataffären

Jag och Benny åkte till Carrefour för att handla mat medan barnen var i skolan. Jag visar lite bilder på vad man kan köpa där. Nästan så man vill bli vegetarian när man passerar vissa diskar... Kött går att köpa såväl i lösvikt som färdigpaketerat. Kineserna är inte världsbäst på hygien, det hostas, harklas, snoras, spottas, snyts näsan i handen osv osv (SÅ GRYMT ÄCKLIGT och något jag ALDRIG kommer vänja mig vid)så vi köper bara färdigpaketerat eftersom de står och tar i köttet, vänder och vrider och inspekterar med bara händerna.




Pekinganka hänger på rad. Det är väldigt gott och serveras med färsk purjolök skuren i stavar, ett tunt tunt bröd som man lägger den skivade ankan och grönsakerna i och sen toppar man med en speciell sås. Jag har aldrig provat att göra det hemma, men äter det gärna på restaurang.


I Kina är det fortfarande vanligt att använda, och äta, alla delar av djuret. Traditionen är lång, och vi har också samma tradition i Sverige. Förr i Sverige (och fortfarande i Kina) hade man/har man inte råd att kasta bort mat. Därför tar man tillvara varje del av djuret. Det är vanligt att man köper t.ex. en hel kyckling med fötter, näbbar och tuppkam kvar. Gristrynen, grisfötter (som ju var vanligt på svenska julbord för hundra år sedan, men kanske inte så vanligt nu längre) och kycklingfötter går att köpa i lösvikt. Just gris- och kycklingfötter anses vara delikatesser och är populärt hos kvinnor eftersom de innehåller mycket collagen, ett ämne som hjälper till att bibehålla hudens spänst och fukt. (Alltså förhindrar ålderstecken som rynkor).





Färsk fisk i Kina innebär levande. I de flesta större affärer, som RT-Mart och Carrefour kanman köpa levande fiskar, skaldjur och sköldpaddor. Man får med sig maten i en påse med vatten. Barnen tycker det är spännande att gå runt och titta på allt som simmar omkring i akvarierna i affären. De frågade sin pappa en gång varför det fanns levande sköldpaddor i en mataffär... Livet kan vara hårt ibland.













Torkade krabb-ben.






Torkade räkor. Doften, eller rättare sagt lukten, är obeskrivlig.




Torkad bläckfisk. I bakgrunden tokad plattfisk, tyckte det såg ut som rocka, men jag vet inte.




Torkat sjögräs (eller tång) finns det massor av olika sorter att köpa av.




Skulle handla lite snittblommor i lilla blomsterbutiken utanför Carrefour och när jag skulle betala låg det en gubbe och sov framför kassan. Only in China?



Almas första skoldag










Åh, det är ett stort ögonblick när barnen gör sin allra första skoldag. Våra söners första är noggrant dokumenterad och likaså blev Almas.

Mest spännande var att åka buss och att redan första dagen få två nya kompisar.

Som förälder är det både lycka och sorg att se sina små klara sig fint på egen hand. Det är skönt att de fixar att känna sig hemma i en främmande miljö och ett språk de inte behärskar, och samtidigt lite sorgset att de redan inte har samma behov av sina föräldrar. I klassen finns barn från hela världen: Australien, Singapore, Filippinerna, Finlan, Danmark, USA och det känns osm en verklig ynnest att ge barnen en internationell miljö att frodas i.

Benny och jag åkte med på förmiddagen, men strax före lunch lämnade vi henne (och killarna som gjorde sig hemmastadda direkt).

Almas ena fröken är svenk (Miss Persson). Känns skönt. :o)

Lite bilder från skolbussen och klassrummet. Nästa vecka ska jag åka med till skolan en dag och fota lite i Malte och Viggos klasser. de vill hemskt gärna skicka bilder sina kompisar på Broholmskolan. :o)

söndag 28 augusti 2011

Xintiendi











Igår gjorde vi downtown osäkert och hängde i Xintiendi hela dagen. Vi började med supergod brunch på Kabb och sen strosade vi runt i affärerna. När barnen inte orkade mer tog vi en fika. :o) Lite blandade bilder från dagen. Vi köpte dock inte mobil på Applestore. Här i Kina är Iphone konigurerat så att telefonen är spärrad för t.ex. google, blogspot och facebook. Om man vill surfa på sin telefon och använda facebook behöver man köpa en Hongkong-telefon (smugglad). Det gjorde vi hos en gubbe i en pytteliten butik i kvarteret där vi bor, på rekommendation från andra svenskar. Sssscchhhh... :o)

torsdag 25 augusti 2011

Skoluniform




Imorgon är det sk orientation day på skolan. DÅ åker vi dit hela familjen för att bekanta oss med klasskompisar, lärare, föräldrar och skolan. Barnen är väldigt förväntansfulla och spända. Det som nästan känns mest spännande av allt är att de ska åka skolbuss från och med måndag. Benny och jag åker med båda två på måndag, men sen blir det nog bara jag om det behövs mer stöttning.

Igår var vi och plockade upp skoluniformerna. Det var väldigt spännande. Det är två uppsättningar sommaruniform och en idrottsuniform. På tröjorna finns WISS-emblemet brodetart, på t-shirten till idrotten är det tryckt kring midjan. Jättefina kläder och ganska casual. På fötterna har jag förstått att man kan ha i stort sett vad man vill, men ska dubbelkolla imorgon.

Vattenflaska och snacklåda ska inhandlas. Det är viktigt att man dricker mycket i det här klimatet, speciellt om man ska orka jobba en hel dag i skolan också.

Vad tycker ni om skoluniform?

Blandade bilder

Här kommer lite blandade blider från dagarna som varit. Vi har haft lite halvbra väder, regn både igår och idag, men i förrgår kunde vi avsluta dagen med ett kvällsdopp. Jätteskönt. Saknar dock våra kvällsdopp i Vänern...



Barnen åt köttbullar, mos (nja, mos och mos...)och lingon med pinnar på IKEA. :o)




Vi har åkt tuktuk. Vet inte det kinesiska ordet. Barnen tycker det är kul. :o)





Trafiken är helt crazy men håller man bara i sig så... Och det kostar bara en tia.





Viggo trodde inte sina ögon när han beställde barnhamburgare vid poolbaren...:o)





Varje morgon när jag vaknar i mitt luftkonditionerade sovrum och tittar ut genom fönstret möter mig denna syn...

tisdag 23 augusti 2011

Ayi

Dag två av vår ayis anställning idag. Det känns märkligt att ha en främmande person i sitt hus, som tar hand om disk, tvätt, städning. Igår låg hon i trappen och torkade mellan spjälorna. Det kändes skumt. Jag satt i fåtöljen och läste men var tvungen att gå och göra något annat på övervåningen, kände mig lat och onyttig. Det kommer ta tid att vänja sig.

Jag saknar inte städningen alls. Jag tycker att städa är det tråkigaste måstet som finns. Jag är så tacksam för att slippa det.

Ayin är duktig och noggrann och en mjuk och trevlig person. Hon klarar en del engelska, vilket känns skönt. Ändå brister språket för oss båda ibland, då blir det teckenspråk. Eller att jag skriver på papper hur jag menar, och hon knappar in på telefonen och får en översätting. Teknikens under! Som idag, när jag skulle handla grejor så att hon kan laga kinesisk mat åt oss. Herregud, vi letade oss halvt ihjäl efter power bread, som tydligen är någon typ av ströbröd. Ingen på RT-Mart kan engelska heller. Till slut hittade vi i lösvikt något som kunde vara power bread. Och det var det. :o) Nästa vecka får hon följa med till affären.

Ur en mors synpunkt kände jag hjärtat knipa när vi samtalade vid lunchen idag. Hon har tre barn, som hennes mans mamma tar hand om. Hon träffar dem en gång om året. Hoppas jag missförstod hennes engelska. EN gång om året. Hon och många andra kinesiska kvinnor reser ifrån sina hemstäder till storstäderna för att arbeta som ayi, för att kunna försörja sina familjer. En ayi tjänar runt 3000-4000 RMB per månad (ungefär lika mycket i svenska pengar) och en medellön för en arbetare här ligger på runt 3000. Kvalificerat arbete får man runt 10 000 per månad för, före skatt.

Motstridiga känslor. Misstänker att jag kommer få hantera fler sådana framöver.

Spill av Sigrid Combüchen

Vettetusan. Gillar jag den? Gillar jag den inte? Är den seriös och vackert skriven? Är den pretentiös? Hänger jag med i alla svängarna eller inte? Vettetusan.

Läs den.

onsdag 17 augusti 2011

Fallskärm


Idag har jag varit upptagen med att tömma alla väskor och vika, lägga i byråer och hänga in i garderober. Då har barnen grejat med annat. T.ex. en fallskärm till Almas nalle Flaffe, och en air show med dricka och säkerhetsavspärrningar lagom till pappa kom hem från jobbet.

Flaffe fick flyga från andra våning ner i vardagsrummet. :o)

Betraktelser



Köpte diskmedel för grönsaker och frukt, för sådant man inte kan skala.





Köpte en kökskniv av märket Cleverest son´s wife (smartaste sonens hustru).





Sällan man ser svenskar loungea i utställningsmiljöerna på IKEA, men det gör man i SH. :o)

tisdag 16 augusti 2011

Niceville



Åh herregud vilken bok! Läs den genast, jag har slukat den med hull och hår på två dagar och är snart klar, men jag vill dra ut på den liiiiite till, vill inte riktigt släppa den än...

Premiär...

... för IKEA. Kul, men trångt som attan.

... för att laga mat på gasspis. Läskigt, men trevligt.

... för att upptäcka att allt som är vitt i en burk i kryddhyllan i affären inte är salt. Utan MEAT TENDERIZER, alltså en miljon skumma grejor malda till mjöl som ska få mindre mört kött att bli supermört. BLÄ!

... för att kolla hur den lilla vårdcentralen på området funkar eftersom den ene sonen simmade in i bassängkanten med huvudet före och slog upp ett jack i huvudet. Vården var utmärkt. (Ni som läser detta och ev. träffar oss eller pratar i telefonen får INTE låtsas om att ni vet detta eftersom sonen tyckte det kändes lite kymigt.)

... för att knyta nya bekantskaper, med mammor och barn som bor i området. Trevligt. :o)

... för att gå och lägga sig dagen före terminsstart utan förväntan inför ett nytt läsårs början. Mitt arbete och mina arbetskamrater fattas mig. :o(

... för att gå och lägga sig dagen före terminsstart och inse att dagarna då man gjorde vad man vill är slut för denna gång. För mig kommer många många fler. :o)

lördag 13 augusti 2011

Laundry



Idag skulle jag tvätta. HJÄLP! I säkert en minut satt jag på huk framför min tvättmaskin och bara stirrade och försökte hitta någon logisk översättning bland de kinesiska mönstren. Men jag kunde inte för mitt LIV räkna ut vad som motsvarade 40 grader... Jag tänkte att i värsta fall får jag ringa hit någon ifrån receptionen på klubben eller (och det var detta jag egentligen hade tänkt) bara chansa och hålla tummarna.





Sedan sneglade jag åt höger och såg en mörk display. Åh, tack Siemens och tvättgudarna.

Shopping



Ja ingen glamourös shopping direkt. Lite frukostmat lyckades vi hitta på RT-Mart. Vi var i stort sett de enda västerlänningarna där. De flesta handlar på Carrefour, i Gubei. Men vi var i stort behov av kuddar (som vi köpte) och lite frukostmat. När vi skulle ha tag i örngott fanns det knappt något att köpa. Vi var verkligen desperata då vi asbsolut inte ville in till stan i värmen (35 grader idag) eller till IKEA som tydligen ska motsvara helvetet på jorden på helgerna enligt initierade Shanghai-källor. Nåväl, till slut, efter språkförbistring och många om och men och med hjälp av väldigt vänlig och serviceinriktad personal köpte vi fem örngott. Ett randigt i bomull, som faktiskt var snyggt, men det fanns naturligtvis bara ett. Sen landade det fyra till i korgen. Två vardera av lindblomsgrön färg och laxrosa. De var superbilliga så vi tänkte att vi fick leva med det så länge. Dessa var de mildaste och mest neutrala färgerna vi kunde hitta eftersom kineserna är väldigt förtjusta i färg. De gillar tydligen rött allra mest eftersom det är lyckans och turens färg.

Som tur är fanns det vita lakan så det fick bli en uppsättning sådana. We will survive.

Det var lite roligt (inte) att öppna plastförpackningarna med örngott eftersom det fortfarande satt kvar en sån där magnetgrej som stöldskydd. Hmmm, tur att vi köpte en REJÄL kinesisk allroundsax igår, som klarar både krabbor och tyg.

PS: Det syns dåligt på bilden, men örngotten är plågsamt laxrosa.

Blodläge av Johan Theorin

Vi återvänder till Öland och Gerlof, som får nya grannar. En mängd fastlänningar bygger nya vräkiga bostäder i anslutning till hans lilla stuga. En av dem är psykologen och författaren Max Larsson och hans fru Vendela. Deras relation är allt annat än kärleksfull, snarare en översittar-undergiven-relation. Gerlof är minst sagt tveksam till deras skrytbygge.

En annan av Gerlofs grannar är Per Mörner. Hans dotter Nilla ligger på sjukhus pga svår livshotande sjukdom. Han oroar sig, men har också sin sjuke far att tänka på. Fadern är gammal porrfilmsproducent och det rör upp känslor hos både Per, hans före detta fru och grannarna på Öland när Per hämtat dit sin far. Fadern och Per har aldrig haft någon vidare bra kontakt, men efter ett samtal från fadern i ren desperation från en fastighet i Småland bestämmer sig Per för att åka dit. Han kommer fram lagom för att hinna rädda sin far och sig själv undan lågorna när huset brinner upp.

Pers far, Jerry Morner, pratar osammanhängande om Markus Lukas och Jerry Bremer efter att han kommit till Öland. Flera av grannarna verkar också reagera på Jerrys närvaro...

Vendela är en av de starkaste figurerna i boken. Eller starkaste, hon är vek, men ändå viljestark på något underligt vis. Hennes tro på älvorna har mynnat ut i ett försök att skriva en egen bok. I vanliga fall skriver hon det mesta av sin mans material, böcker som han sedan tar åt sig äran av, men nu har hon bestämt sig för att skriva om alvarets älvor. Tron på älvorna är stark hos henne, orsaken är hennes uppväxt inte så långt ifrån hennes nybyggda hus.

Det är flera mysterier som måste få sin upplösning i boken. Ett är Vendelas tragiska uppväxt med en far som var väldigt distanserad, och en "invalid" som de kallar det på övervåningen. Det visar sig vara hennes bror Jan-Erik. En natt brinner ladugården ner och polisen rings till platsen...

Ett annat är Jerry Morners porrförflutna som kommer ikapp när han blir avsiktligt påkörd på öppen gata och avlider av skadorna. Bilen som kör på honom har flera gånger siktats vid stenbrottet vid Pers hem. Sambandet är uppenbart. När Per börjar gräva efter mer fakta kring Jerrys bakgrund efter hans död avslöjas både död och elände...

Läs den. Theorin skriver suveränt bra och väcker alltid läslusten. Jag är glad att denna bok kom i mina händer så att jag äntligen fick igång mitt läsande igen. Det har legat nere sen året började, men nu känner jag lust till böckerna igen!

fredag 12 augusti 2011

Dag 2



Ett gäng happy bad(d)dare. :o)



Så många blåa stämplade papper och ett vitt, för ett kontantkort. :o)


Morgonen var regnig och blåsig. Det blixtrade och åskade, men det var varmt, runt 26 grader.

Vi mötte upp vår kontakt Leona vid vår bostad på Shanghai Racquet Club. Det visade sig att det blivit fel, mycket fel... Suck. Istället för tre enkelsängar, en i varje barnrum, och ett skrivbord och en bokhylla, så hade vi ett barnrum, ett arbetsrum med skrivbord och bokhylla men utan säng, och ett andra master bedroom med dubbelsäng och byrå. Det kommer dröja ett par veckor innan det kommer enkelsängar.

Sen drog vi vidare för att fixa mobilnummer. Inte heller det funkade smärtfritt, men till slut, efter en mängd papper med röda stämplar och underskrifter så har vi nu varsitt simkort. Puh.

Efter detta besök på China Unicom som tog runt en timme (för att fixa två kontantkort) så gick vi till Bank of China för att ordna två bankkonton. Fler papper i mängd och fler röda stämplar. Det förefaller vara så att kineserna gärna stämplar alla sina dokument. Självklart i rött. Men vi fick varsitt konto, varsitt bankkort och varsin koddosa till e-banken (på nätet).

Vi var helt slut efter denna förmiddag så det blev sen lunch på rummet (roomservice) och sen vilade vi en stund innan vi badade.

Kvällen tillbringade vi på Carrefour Gubei för shopping till hemmet. Det blev en intressant men svettig upplevelse. Vi träffade en annan av Volvofamiljerna, det var trevligt. Barnen tittade storögt på allt roligt i matdelen av butiken, t.ex. levande krabbor och fiskar. Sjögräs och torkade havskreatur (som jag inte vet vad det var) fanns också att köpa. Vi tittade på lite grejor till vårt hem, men köpte inte så mycket.

Kvällen bjöd på mer bad. :o) Nu är det läggdags för tre trötta och mamman och pappan ska ta sig en kinesisk öl.

Trevlig fredag på er. :o)

torsdag 11 augusti 2011

Äntligen framme!



A room with a view.



Magic trick: sex pers och elva väskor plus fem handbagage i denna bil. :o)



Framme på Pudong International Airport SH.





Och efterrätt. Blodläge är jag snart klar med, så himla bra!



Förrätterna. :o)



Glada killar med förfriskningar innan vi lyfter mot Shanghai.



Barnen fick apelsinjuice och föräldrarna fick skumpa. :o)



Passkontroll på Vantaa Airport Helsinki.





Världen utanför ett flyplansfönster är fascinerande.



Hej då!:o)



Vänner. <3

Vi landade vid sju i morse i ett ganska soligt Shanghai. Flygresan gick jättebra. Det var lite svårt att sova tyckte barnen, men till slut slumrade de till en stund. Det var väldigt spännande att titta ut genom fönstret, och att flyga både in och ut ur natten.

Vi har checkat in på hotellet (Marriot Hong Qiao)och ätit frukost. Barnen har badat badkar och nu ska vi vila lite innan det blir poolhäng efter lunch.

Shanghai hade idag en temperatur på 29 grader klockan sju på morgonen när vi landade. Varmare blir det under dagen.

Vår chaufför Mr Liu mötte oss. Det var lite svettigt (i dubbel bemärkelse) att få in alla våra ELVA väskor i bilen, men till slut gick det. Benny har flugit så mycket att han fick ta med tre bagage och vi andra två var. :o)

Mr Liu heter TONY i förnamn. Han har ett annat, kinesiskt namn också men tråkigt nog är det en stor trend, eller kutym kanske är ett bättre ord, att ta ett västerländskt förnamn som man använder i sitt yrkesliv. Ungefär som att Benny behöver ha ett kinesiskt namn, alltså ett namn som när det uttalas på mandarin när man läser tecknen blir så likt Benny Kedén som möjligt. Då blir det Rafael Hutton med västerländska bokstäver. Då är det bara Michelangelo, Donatello och Leonardo som fattas så är samlingen Ninja Turtles komplett på Volvos huvudkontor i Jiading. :o)

Imorgon ska vi registrera oss hos polisen och sen blir det besök i vårt hem för att se vad som ska handlas och sen ska vi få hjälp att köpa kinesiska simkort till våra telefoner samt öppna bankkonton på Bank of China, den enda kinesiska bank som har engelsktalande personal.

Nya rapporter kommer så småningom. :o)