söndag 23 oktober 2011

Trevlig lördagkväll

Igår kväll var vi bjudna tillsammans med familjen Öjerskog till familjen Dehoorne. De bor i ett compound med moderna hus nära skolan (WISS). Deras dotter Lovisa går i Viggos klass. Det blev en trevlig kväll för både vuxna och barn med lek, prat, skratt och god mat. Malin fyllde också år så efterrätten blev en tårta och till det blev det skönsång från den sju barn starka spontankören. Lite bilder från kvällen. Jo, blev lite sugen på deras hus också. Kanske ska sluta knarka hus och bläddra på Hemnet? Benny, du behöver inte svara!

 Lisbeth, Malin, Gustaf och Benny i soffan.



 Damerna samlade ihop sig för en bild.



 Coolt kök och vacker dukning.



 Delar av barnen samlade sig till skönsång, men en av dem fick hämta de stora (Viggo, Malte och Lovisa). Alma, Manon, Hugo och Maja var redan på plats och trampade otåligt. :o)



 Jag och Gustaf kollar hur det går att ta bild på sig själv med telefonen. Detta blev bästa bilden av fem. :o)



 Malin blåste ut ljusen, barnen var allt också lite sugna att hjälpa till med det. En suddig Dieter (far i huset) syns i bakgrunden.



 Malin såg pigg ut trots alvedon i kroppen.



Malte, Lovisa och Viggo äter i köket. Sen stack de ut med reflexvästar och ficklampor. Spännande. :o)

Söndagsbilder

Idag har grabbarna tränat hockey, de hade roligt för det var match. Mer på Bennys blogg om det. Klicka här. Sen åkte de på kalas, vilket tog större delen av dagen i anspråk. Alma passade på att leka med en kompis i Santa Fe (ett annat compound här i närheten), och när hon skulle hämtas tog jag en promenad. På vägen hem gick vi också genom vårt närmaste granncompound Forest Manor. Jag är väldigt sugen på hus, saknar vårt hus och trädgården, trots att jag trivs bra i lägenheten. Vi får väl se vad som händer på den fronten. Här  kommer söndagen i bilder i alla fall.



 Alma visar upp hur en HEL rulle kinesiskt presentpapper ser ut. En spänn på RT Mart.



 Som vanligt fiskar kineserna där det finns vatten. Här i en av de små kanaler som flyter genom Min hang district.



 Den här mannen satt och grävde i jorden med en riktig trädgårdsspade. Han hade en påse med sig som han stoppade något i, men jag vet inte vad. Kan ju inte språket heller så jag kunde inte fråga.



 Mitt i korsningen stod det en moppe med vimplar på. Jag undrade varför.



 Åh, jaså, det skulle komma en stor lastbil och backa runt hörnet i korsningen.



 Vimplarna var verkligen färggranna. Vi i Sverige hade kanske mer förväntat oss mer liksom officiella avspärrningar som kanske ser lite mer myndiga ut. I bakgrunden ser ni amerikanska skolan. Om man svänger höger i korsningen här och fortsätter rakt fram en liten bit kommer man till Jin Feng Lu.



 Santa Fe. Väldigt lummigt och grönt och man hör fåglar kvittra.



 Det skulle tydligen lastas något där också.



 Hus i Santa Fe. De är i mexikansk stil, mycket sten och tungt mörkt trä. Stengolv inomhus.



 Ser ni vad som ska öppna på tio minuters gångavstånd? Fashion Park. Stackars oss. Ryktet säger att det kommer bli ett riktigt stort köpcentrum, men jag vet ingen som har fått riktigt bekräftade uppgifter. Jag hoppas på Sephora också. :o)



 Hus i Santa Fe.



 Fortfarande Santa Fe.



 Jag tycker att iPhonen är riktigt bra när man ska ta bilder bara sådär. Men ni vet ju vad jag är sugen på så jag får se om jag snart kan ta mig till kameramarknaden. Jojomen. Det finns en sån också. Naturligtvis.



 Husen i Forest Manor är byggda i amerikansk stil. Ganska stora hus med lite vinklar och vrår. Några lite mer flådiga än andra.



 Ser mysigt ut va?



 Här, liksom i Santa Fe och på Raketklubben finns det rinnande vatten i form av bäckar och fontäner. Jag vet inte, men jag tror att det delvis har med Feng Shui att göra, ni vet den kinesiska läran om harmoni och elementens balans. Jag tänker inte åka hem härifrån utan att ha lärt mig det ordentligt. Jag har läste en del böcker i ämnet redan i Sverige, några för flera år sedan och jag tycker det är jättespännande.



 Fontän, som jag tror tillhör husets trädgård, det såg så ut.



 Detta hus stod tomt, det är flera som gör det. Tydligen så köper kineser husen som en investering och låter dem sedan stå tomma. Helt tvärtemot vad vi är vana vid. Vi har ju lärt oss att tomma lokaler bara kostar pengar. Rika kineser är nog duktigt rika. Men visst är det fint? Alma gillade dock inte färgen. Jag blev lite förvånad eftersom rosa är hennes favoritfärg. :o)



 Till och med brunnslocken är snajdiga på Forest Manor.



 Klubbhuset i bakgrunden. Ståtlig fontän framför.



 Det här fina huset stod också tomt.



Kines på cykel med massiv packning. Det ser man varje dag här och jag börjar så smått vänja mig. Men jag tycker det är fantastiskt hur mycket de kan få plats med på en cykel eller moppe.



Här stod ett par och packade en moppe/cykel med plastdunkar, kartonger, påsar, snören, smålådor och säckar och annat.























lördag 22 oktober 2011

Svenska klubbens dag

Idag var det Svenska klubbens dag här i Shanghai. Barnen och jag åkte till stan eftersom Benny var på en golfrunda. Utställare som sålde både det ena och det andra (jag köpte ett armband av design Ziz, en svensk tjej som designar smycken) och smygtittade också på Lova Designs härliga sjalar. Nu ångrar jag att jag inte köpte en! Det var massor av trevliga vuxna och barn, såg knappt röken av småttingarna. Mat och terassläge i solen var inte fel så här långt in i oktober. Utsikt mot Kapsylöppnaren hade vi också. Det var dessutom årsmöte och under mötet kom en ballongclown och underhöll barnen. Malte flängde omkring och lekte mest hela tiden, så honom fångade jag inte på bild tyvärr.

En riktigt trevlig dag. :o)

 Ordförande har ordet. Hela styrelsen gjorde ett bra intryck och hade en hel del spännande saker att berätta.



 Alma mumsar melon. :o)



 Ballonger i alla möjliga färger och former. :o)



 Lilla Maja (jag är stora Maja).



 Hugo.



 Viggo och Theo sålde lotter till Imbre.



Över vår bil på vägen hem, vid Hong Qiao Airport.

Tunnelbana och coctails

Igår åkte vi tunnelbana in till stan. Mycket snabbt och smidigt (eller nåja, på vägen in var det verkligen KNÖKFULLT och folk stod PÅ varandra nästan) och väldigt billigt. Tur och retur för Benny och mig kostade 16 RMB.

Väl framme slogs vi återigen av hur coolt det är kvällstid i stan. Neonljus överallt, folkmyller... Vi tog oss till Le Royal Meridien och träffade andra som fått sin flytt ordnad genom Santa Fe Relocation Services. God dryck, god mat och gott sällskap, kan inte bli bättre. Vi var hemma tidigt, redan efter elva. Grabbarna hade nämligen efterlängtad ispremiär, så klockan kvart över fem var det uppstigning för att vara på plats på isen klockan sju. Hjälp. Men det lyste om dem när de kom hem, så det är absolut värt det. :o)

Lite bilder från kvällen. För bilder på träningen kan ni besöka Bennys sida www.bkeden.blogspot.com så får ni se två svettiga men överlyckliga hockeykillar. :o)

 Downtown. Kvällsljuset är en upplevelse!



 Malin och jag.



 Gustaf med två ölkylare på öronen.



 Ingen dålig utsikt, god mat och dryck och trevligt sällskap. Lyckad fredagkväll.



 Vi lyssnar på Mats.



 Gustaf och Anette.



 Kärlek.



 Utsikt mot the Bund, i bakgrunden ser ni både Oriental Pearl, Kapslyöppnaren och Jin Mao Tower.



 Vi igen. :o)



 Utsikt västerut. Tror jag.



 God mat. :o)



Tunnelbanan. Man såg LÅNGT bak i tåget.