onsdag 7 mars 2012

Kinesiska nyåret

I februari gick vi så in i drakens år, det mest gynnsamma av alla zodiakens tecken och år. Kineserna firade såklart i stor stil med fyrverkerier och smällare för hutlösa belopp. Alla ska dessutom åka hem, så under dessa två veckor som nyårsfirandet varar så flyttar miljoner kineser på sig. National Geographic, eller om det var Discovery, hade en intressant dokumentär om detta. Det ställer höga krav på transportnätet och buss, tåg och flyg måste rustas för den enorma tillströmningen av människor.

Under drakens år anses det mycket bra att t.ex. gifta sig och få barn, man väntar sig en stark ökning av födslar i landet detta år. Man ska också tänka på att ha röda underkläder på sig varje dag för att maxa ut den lycka och tur som drakens år ger.

Inför nyårsfirandet tog alla affärer in MASSOR med lokala specialiteter som förpackades i de vackraste och tursammaste färgerna: rött och guld. När jag gick och handlade hittade jag ingenting knappt, allt var flyttat och grejor som vi laowei (västerlänningar) handlar i vanliga fall stod undanskymda. Och det var MASSOR av folk i affärerna, precis som hos oss inför jul.

På skolan firades nyåret in med stor show, med många traditionella inslag; akrobatik, maskdansare, drakdansare, sång... Malte fick äran att vara med i en traditionell svärdsdans och alla barn skulle ha kinesiska kläder på sig. Det var en fantastisk show och då kändes det starkare än någonsin vilka otroligt rika traditioner det här landet har, och vilken förmån det är att få bo här och få uppleva det, att få vara en del av en utvecklad och stolt kultur. Det är självklart att vi är med och firar och deltar, även om det inte är våra seder och sätt, och vi visar respekt för gamla traditioner som gäster i landet.

Efter showen var det olika workshops där man kunde göra kinesiskt pyssel och spela spel och göra roliga aktiviteter som att plocka upp spelkulor med ätpinnar.

Här kommer lite bilder från skolan. Några videosnuttar är också med, men de funkade inte att spela när jag provade, hoppas de funkar om ni klickar på dem.







Inga kommentarer: