måndag 28 december 2009

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Åh vilken bok!Den utspelar sig i Paris. Bara det! Denna underbara stad, the city of lights. Philibert och Franck delar lägenhet. De är helt olika som personer. Philibert är den förfinade gentelmannen, som råkat födas i fel tid. franck den burduse buffeln, som drar över tjejer somandra byter kallingar, jobbar och röker gräs. Den gamla våningen är bara tilllåns, medan Philiberts släktingar avgör en arvstvist. Ett eko från förr, en paradvåning där man kan höra historiens vingslag.

In i denna våning flyttar sedan Camille. En undernärd och kanske lite svårmodig konstnärssjäl som försöjer sig med att städa på kvällarna. Hon har en fantastisk talang, som hon mer och mer återupptäcker efter hon vunnit tryggheten i våningen tillsammans med sina udda vänner.

Ja det är en hoper knäppgökar som bor ihop, men kanske är det det som gör att man fastnar. Den är fransk den här boken, och jag gillart!:o)

Camille och Philibert är som syskonsjälar. Franck stör hennes tillvaro. De går inte alls ihop. Men Philibert och Franck är vänner och därför måste de samsas. Till slut finner de en väg till varandra när Philibert åker hem till sitt gods över jul och nyår.

Så småningom flyttar Francks gamla mormor Paulette in. En egensinnig dam, som minsann bestämt sig för att vantrivas på ålderdomshemmet som Franck ordnat eftersom hon inte klarar sig ensam längre. Camille säger upp sig för att arbeta som personlig assistent åt Paulette och tillsammans upptäcker de Paris. Känslor börjar spira både här och där...

Dessa fyra människors öden flätas sammans i en underbar berättelse. Den måste slukas, man blir helt involverad i deras liv tillsammans och man har inget val, man måste läsa vidare.

Jag älskade denna bok och kommer läsa mer av Anna Gavalda!

5 kommentarer:

svartanova sa...

Hmm. Jag har en novellsamling av henne i hyllan. Kanske borde titta lite på den. ;)

Maja sa...

Gör det! Jag tycker hon skriver underbart! Snart dags att klicka hem lite mer av henne. :o)

svartanova sa...

JA, Nattfåk står i hyllan och väntar. :)

Nostalchic sa...

Jag ÄLSKAR denna bok,precis som du! Fantastisk läsning!

Nostalchic sa...

Jag ÄLSKAR denna bok,precis som du! Fantastisk läsning!