Idag var det dags för den guidade turen i French Concession som Malin och jag bokat upp oss på. Vi hade en väldigt duktig guide som berättade om områdets historia. Det var mycket intressant att höra hur området en gång varit en del av Frankrike och haft filippinska säkerhetsvakter för att bevaka området. Och att ryssarna anställdes som bodyguards åt maffian eftersom de inte kunde språket och därför inte kunde babbla om affärerna. Miljön där är fantastisk och vi började i Fuxing park. Därefter betade vi oss in bit för bit i området och såg vackra byggnader och skruttiga gränder. Som alltid här är kontrasterna starka och levande.
Körövning i Fuxing park. Snett bakom till vänster stod en hel hoper folk och spelade maracas till Qué sera sera... :o)
Karaoke i Fuxing park. Damen till höger dansade glatt och kom och tog tag i min nacke och kände på mitt hår. Skumt.
French Concession är fullt av vackra hus.
I många bostadskvarter såg vi sådana här friskvårdsgrejor, små utplacerade maskiner där man kan motionera.
Frisören. Guiden berättade att man ska titta in först, innan man går in, för det är allmänt känt att frisörstången som rullar där till vänster också är en markör för att det går att få tag i prostituerade inne på etablissemanget.
Amerikanerna förfasade sig väldeliga när de såg frihetsgudinnan med hammare och skära i handen.
Restaurang. Tala om hål i väggen.
På många dörrar såg vi symbolen för lycka. De vänder den ofta upp och ner för att inte lyckan ska fly ut. Lite likadant gjorde vi ju med hästskor förr i tiden. Vi vände upp dem så att inte lyckan ska rinna ut.
Elledningarna är ett kapitel för sig.
En gumma satt och vilade sig.
En postlåda per familj för denna trappuppgång. Kineserna bor mycket trångt.
Guiden berättade att man brukar lämna telefonnummer när man varit kring byggnaden och t.ex. fixat ledningar eller annat. Det är som ett bevis för att man varit där och gjort ett bra arbete. Hon berättade också att det skrivna ordet är av mycket stor betydelse för kineserna. Inför Expot förra året förbjöds det och man målade över alla väggar med nummer.
En gubbe som kopierar nycklar. Han vilade sig.
Trots att det regnat och kom några skurar med duggregn hängde det tvätt ute. det är annars något som man ser under varma dagar. Då hänger ALLA ut sin tvätt!
Mitt i ett gathörn sålde man levande höns. Nedanför mannen låg ett stort plastskynke med fjädrar och inälvor, man nackar alltså hönsen direkt på gatan. Lukten var helt obeskrivlig.
Ett duvslag. I parkerna brukar farbröderna bära ut sina fågelburar på morgnarna så de får frisk luft och de hänger de i träden en stund tillsammans med andra fåglar i burar. De tror att det förhindrar att fåglarna blir deprimerade om de får komma ut och hänga i träden och liksom träffa andra fåglar varje morgon.
En symbol för tur och lycka. Utsmyckningarna i Kina är sällan en slump eller enbart valda för sin skönhets skull. Utsmyckningarna har oftast en stark symbolisk mening. Här syns fladdermöss, en symbol för lycka eftersom det när man uttalar det låter likadant som ordet lycka på kinesiska. Sådan här symbolik har mycket långa traditioner och finns överallt.
En farbror vinkade till oss.
Tydligen tvättar kineserna sina skor ofta.
Men fönstergallren är det värre med.
Restaurangkök.
De manliga lejonen håller ofta tassen över en boll eller ett klot. Lejonen symboliserar styrka och skydd och har också en lång tradition.
De kvinnliga lejonen håller tassen över en lejonunge, oftast avbildad liggande på rygg under mammans tass.
Reeb. Vet inte om det är ett riktigt kinesiskt ord eller om det är broken english. :o)
Lunchsalladen var god. :o)
Nå, skulle det bli någon affär eller ej med den levande hönan? Nej, tillbaka in i buren.
Ja, man kan skratta, men sen tänker man på vår trädgårdskonst med tomtar och djur och annat.
På muren har man cementerat fast glasskärvor för att förhindra inbrott.
Kontrasternas Kina. Franska klubben. Numera kafé bl.a. Guiden berättade att på franska klubben var kvinnor tillåtna, men inte på den brittiska. Italienaren i sällskapet skrockade åt detta och fällde någon kommentar om vad som var roligast. :o)
Otroligt vackra tak.
Köksfönster.
Postlådor.
Dörrar är ju fascinerande. Vi gick förbi en Montessoriskola också och deras dörr var lila. Detta är en privatbostad.
Läser tidningen.
Ryskortodox kyrka. Många ryska adelsfamiljer flydde till Shanghai efter revolutionen 1917, eftersom man talade franska här, liksom vid hovet.
Cyklande mamma. Såklart ingen hjälm. Barnet sitter i något som påminner om sådana där leksakssitsar för nallar och dockor som man kan sätta på barncyklar. De är i metall.
Innanför ytterdörren fann vi detta. Det var badrumsrenovering på g. Lite som i Sverige. eller...:o)
Infotavla som ritats med gammal hederlig skolkrita. Just denna handlade om hur man ska bete sig så att det inte börjar brinna. Och sen vad man gör OM det skulle börja brinna i alla fall.
En fantastisk förmiddag. Hjärnan är full av intryck och jag tänker att jag aldrig kommer att kunna se mig mätt på mitt Shanghai.
2 kommentarer:
Tack för att du delar med dig. Så intressant, känns nästan som om man var där själv. :)
Vad roligt att du tycker det! Kram!
Skicka en kommentar