tisdag 29 november 2011

Wushu kung fu och taekwondo


I höst har alla tre barnen lärt sig traditionella asiatiska kampsporter. De tycker det är väldigt kul och det är utmärkt träning. Förutom den fysiska styrkan och koordinationen så är det också väldigt disciplinerade idrotter, där man t.ex. hälsar den vördade mästaren (läraren) med shufu hao (bäste mästare ungefär, Benny kommer nog rätta mig om jag har fel, eller något av de tre barnen, hihi). Alma och Malte valde wushu och Viggo valde taekwondo. Idag var jag i ett kung fu-center och köpte dräkter. På lördag och söndag är det dags för gradering, alltså prov där man visar vad man lärt sig. I wushu får man olika märken beroende på vilken nivå man befinner sig, och i taekwondo får man en ny färg på bältet (liksom i karate och judo och andra kampsporter).

Här visar barnen upp lite coola dräkter och ändå coolare moves. Enjoy!:o)










måndag 28 november 2011

Förpackningar

Kommer ni ihåg när man var liten och allt var så ordenligt förpackat, ofta i flera lager? Man fick hem tandkrämen i en kartong. Här är det fortfarande så. Allt är dubbelpackat. Tandkrämen är inplastad plus att den ligger i en kartong. Toapappret ligger i en stor plastförpackning och dessutom är varje rulle förpackad för sig. Värmeljusen ligger i en påse och när man öppnar påsen och ska ta ut dem så är det ett lager plast till. Tänk att det är så här överallt i Kina. Tänk vad som skulle hända med världens sopberg om bara människorna i det här landet slutade dubbelförpacka saker och använde endast det emballage som är nödvändigt? Tanken svindlar!







söndag 27 november 2011

Blandat babbel

Här kommer lite bilder och korta berättelser om veckan som gått.


 Sett i gymet. Jo. Stora (nåja, en sanning med  modifikation eftersom jag nästan är längre än dem) starka gymkillar fixar maskinerna i gymet med verktyg som ligger i ett Hello Kitty-fodral. Nuförtiden höjer man bara lite lätt på ögonbrynen. :o)



 Julmarknad med Malin (som inte var med på bild för en gångs skull), Anette från Lisch, Pernilla från Götet och Erika från Degerfors. En riktigt trevlig dag med shopping, fantastisk lunch på Nar Bar och gott fika hemma hos Erika.



 På pysselmarknaden. Tre gångar av sprängfyllda bås med allt mellan himmel och jord i pysselväg. Och SÅ grymt billigt.



Det fanns julsaker på pysselmarknaden också. I mängder.



 Nu är det jul igen, tjoho. Fick nästan ont i ögonen.



 En dag förra veckan var det något skumt med vårt varmvatten. Först kom inget alls, sen kom detta. Blä!



 Lunch på dumplingsställe med Anette och Malin. Så himla gott. Man doppar dem i strimlad ingefära som man häller soja och vinäger över. Mums!



 Man lägger fyllningen i degknyten och sen ångar man dem i de traditionella tygkorgarna med tyg i botten. Vår ayi Lily gör rundlar av degen som hon fyller och sen trycker till, ungefär som en liten pirog och sen kokar hon dem i vatten.



 Oh yes. :o)



 Från skolan kom en kassa som tillhör samarbetet med Shanghai Community Center. Det heter The Giving Tree och det går ut på att varje familj i jultid fyller en kasse med saker till ett barn som är i behov. Olika skolor har olika samarbetsskolor i detta, BISS är också med men har en annan skola för sitt samarbete. Man ska köpa underkläder, jacka, skor, tandborste, tandkräm, skolsaker osv. Man får en liten lapp med information om mottagaren. Det var en flicka i vårt fall. Barnen var fascinerade över att hon var elva år och lika lång som Viggo (140 cm). Mycket bra initiativ att få barnen att tänka i andra banor kring julen och att önska sig och få saker. Vi har haft många bra diskussioner hemma. Och de ser människor på gatorna här som ger dem nyttiga perspektiv på hur det är att vara privilegierad respektive fattig här.



 Födelsedags- och farvälkalas hos Matisse. Hon var Almas allra första engelsktalande vän och nu flyttar hon till Hong Kong. Sådant är expatlivet. Barnens kompisar kommer och går till viss del och det är ledsamt. Alma vill inte riktigt tänka på att hon ska flytta så långt. det blir nog ett besök hos dem när vi åker till Hong Kong nästa år. Det var massor med aktiviteter för barnen och för päronen var det skumpa och mimosa och trevligt prat. 24 grader varmt var det också. :o)


 Hos Matisse.



 Idag är Alma på skolresa till oriental Pearl Tower. Hon har längtat i en hel vecka och förberett sig noga. Hon har planerat vilket mellanmål hon ska ha med sig ( och det blev en salig blandning kan man säga) och dessutom ritade hon den här fina bilden över Shanghais berömda skyline. Hon fick med Jin Mao, Oriental Pearl och Kapsylöppnaren. :o)



 På väg till fabric market i fredags åkte jag längs med floden Huang Pu. Man kan knappt se sig mätt.



På Carrefour är det också jul. Till exempel kan man köpa sig ett lysande glittrande Eiffeltorn för 3580 kuai (yan) för att få den rätta julkänslan. Holy moly.

onsdag 23 november 2011

Advent och jul

Jag har två lådor grejor inför advent och jul med mig ifrån Sverige. Men jag har absolut ingen adventskänsla, det är alldeles för varmt och grönt ute för det. Glögg finns i skåpet, och jag har fått tag på nästan alla ingredienser till pepparkaksbak, och inväntar saffransleverans från Sverige genom en kollega till Benny. Det blir nog ordning på det.

måndag 21 november 2011

Skumt

Jag får skumma sms till mina kinatelefon. Tala om broken english!:o)

"Test your soft-hearted when you see a series of love, which you feel most sad ending? A two people break up because of misunderstanding, B heroine fall in love with someone else change of heart; C the other party an incurable illness."

"Huang Lvqing orange red violet, friendship does not stop; up and down the East and West, to send blessings to you: November 18, should be sent to Japan, I wish you: repeated hair, hair all the way, has been sent! Re W, surprise, good luck waiting for you! "

"Holmes spent half a day, vitamin A, but cannot find any clues and witnesses the scene, but he immediately announced that broken A, why? A reply letter to see you guess right."

JÖSSES!:o)

Kids


Lite blandade bilder på barnen. Till mormor, morfar, farmor och farfar: de växer som bara den! Viggo har samma skostorlek som jag (37) redan! Och alla tre har dragit i väg på längden. Alma är bland de längsta i sin klass. Det går ju inte att jämföra med de  asiatiska barnen, de är ju så himla små. Hälsningar till alla från tre glada kottar som nu längtar efter jullov! :o)














torsdag 17 november 2011

French Concession

Idag var det dags för den guidade turen i French Concession som Malin och jag bokat upp oss på. Vi hade en väldigt duktig guide som berättade om områdets historia. Det var mycket intressant att höra hur området en gång varit en del av Frankrike och haft filippinska säkerhetsvakter för att bevaka området. Och att ryssarna anställdes som bodyguards åt maffian eftersom de inte kunde språket och därför inte kunde babbla om affärerna. Miljön där är fantastisk och vi började i Fuxing park. Därefter betade vi oss in bit för bit i området och såg vackra byggnader och skruttiga gränder. Som alltid här är kontrasterna starka och levande.

 Dansövning i Fuxing park.



 Körövning i Fuxing park. Snett bakom till vänster stod en hel hoper folk och spelade maracas till Qué sera sera... :o)


 Karaoke i Fuxing park. Damen till höger dansade glatt och kom och tog tag i min nacke och kände på mitt hår. Skumt.



 French Concession är fullt av vackra hus.


 I många bostadskvarter såg vi sådana här friskvårdsgrejor, små utplacerade maskiner där man kan motionera.

















 Frisören. Guiden berättade att man ska titta in först, innan man går in, för det är allmänt känt att frisörstången som rullar där till vänster också är en markör för att det går att få tag i prostituerade inne på etablissemanget.


 Amerikanerna förfasade sig väldeliga när de såg frihetsgudinnan med hammare och skära i handen.


 Restaurang. Tala om hål i väggen.


 På många dörrar såg vi symbolen för lycka. De vänder den ofta upp och ner för att inte lyckan ska fly ut. Lite likadant gjorde vi ju med hästskor förr i tiden. Vi vände upp dem så att inte lyckan ska rinna ut.





 Elledningarna är ett kapitel för sig.


 En gumma satt och vilade sig.


 En postlåda per familj för denna trappuppgång. Kineserna bor mycket trångt.


 Guiden berättade att man brukar lämna telefonnummer när man varit kring byggnaden och t.ex. fixat ledningar eller annat. Det är som ett bevis för att man varit där och gjort ett bra arbete. Hon berättade också att det skrivna ordet är av mycket stor betydelse för kineserna. Inför Expot förra året förbjöds det och man målade över alla väggar med nummer.


 En gubbe som kopierar nycklar. Han vilade sig.


 Trots att det regnat och kom några skurar med duggregn hängde det tvätt ute. det är annars något som man ser under varma dagar. Då hänger ALLA ut sin tvätt!


 Mitt i ett gathörn sålde man levande höns. Nedanför mannen låg ett stort plastskynke med fjädrar och inälvor, man nackar alltså hönsen direkt på gatan. Lukten var helt obeskrivlig.


 Ett duvslag. I parkerna brukar farbröderna bära ut sina fågelburar på morgnarna så de får frisk luft och de hänger de i träden en stund tillsammans med andra fåglar i burar. De tror att det förhindrar att fåglarna blir deprimerade om de får komma ut och hänga i träden och liksom träffa andra fåglar varje morgon.


 En symbol för tur och lycka. Utsmyckningarna i Kina är sällan en slump eller enbart valda för sin skönhets skull. Utsmyckningarna har oftast en stark symbolisk mening. Här syns fladdermöss, en symbol för lycka eftersom det när man uttalar det låter likadant som ordet lycka på kinesiska. Sådan här symbolik har mycket långa traditioner och finns överallt.


 En farbror vinkade till oss.


 Tydligen tvättar kineserna sina skor ofta.


 Men fönstergallren är det värre med.


 Restaurangkök.
 De manliga lejonen håller ofta tassen över en boll eller ett klot. Lejonen symboliserar styrka och skydd och har också en lång tradition.


 De kvinnliga lejonen håller tassen över en lejonunge, oftast avbildad liggande på rygg under mammans tass.


 Reeb. Vet inte om det är ett riktigt kinesiskt ord eller om det är broken english. :o)


 Lunchsalladen var god. :o)


 Nå, skulle det bli någon affär eller ej med den levande hönan? Nej, tillbaka in i buren.














 Ja, man kan skratta, men sen tänker man på vår trädgårdskonst med tomtar och djur och annat.


 På muren har man cementerat fast glasskärvor för att förhindra inbrott.


 Kontrasternas Kina. Franska klubben. Numera kafé bl.a. Guiden berättade att på franska klubben var kvinnor tillåtna, men inte på den brittiska. Italienaren i sällskapet skrockade åt detta och fällde någon kommentar om vad som var roligast. :o)


 Otroligt vackra tak.


 Köksfönster.


 Postlådor.

 Dörrar är ju fascinerande. Vi gick förbi en Montessoriskola också och deras dörr var lila. Detta är en privatbostad.

 Läser tidningen.








Ryskortodox kyrka. Många ryska adelsfamiljer flydde till Shanghai efter revolutionen 1917, eftersom man talade franska här, liksom vid hovet.


 Sådana här stora vantar har man på mopparna, de sitter liksom fast så man lämnar dem där när man parkerar moppen. Har man inga sådana här snajdiga går det även bra med plastpåsar. Och när det regnar och man vill skydda sin frisyr så tar man en plastpåse och sätter den på huvudet. Praktiskt.


 Cyklande mamma. Såklart ingen hjälm. Barnet sitter i något som påminner om sådana där leksakssitsar för nallar och dockor som man kan sätta på barncyklar. De är i metall.


 Innanför ytterdörren fann vi detta. Det var badrumsrenovering på g. Lite som i Sverige. eller...:o)


Infotavla som ritats med gammal hederlig skolkrita. Just denna handlade om hur man ska bete sig så att det inte börjar brinna. Och sen vad man gör OM det skulle börja brinna i alla fall.

En fantastisk förmiddag. Hjärnan är full av intryck och jag tänker att jag aldrig kommer att kunna se mig mätt på mitt Shanghai.