lördag 25 april 2009

Håhåjaja!




En liten lista för veckan och kanske livet i allmänhet:

*Bockat av några måsten på listan på jobbet, men MÅNGA återstår.
*VARFÖR är det så förbannat tråkigt att rätta små grammatikprov?!
*Studsmattan är trebarnsmammans livlina.
*Cykeln likaså.
*Om man ger barn socker på kvällen får man skylla sig själv.
*En majoritet av våra vänner har fött barn som hejsan på våren. Kalas nästan varje helg sen februari! Vi är ett fruset folk som tinar upp på sommarhalvåret och blir lite wild and crazy?
*Luftslottet är svinbra!
*Luftslottet gör att man lite förlorar den naiva tron på rättsstaten Sverige.
*Så som Larsson beskriver Lisbeth Salander är det banne mig ett under att människan lever och kan stå, så tunn och mager och liten som hon verkar vara.
*Finns det något drömhus eller ska man nöja sig med halvmesyrer när man ska lägga ut några millar?
*Fredagen är veckans bästa dag, men lördagen är inte så dum den heller! :o)

Ha en skön helg gott folk!

PS: Ovan lite bilder på "american porches", skulle gärna vilja ha en sådan! Med ett tillhörande hus också...

torsdag 23 april 2009

Sweet lord!

Livet som gräsänka går i hundrasjuttio, minst! Nu är ordningen dock återtsälld efter att maken klev in genom dörren! ;o)

Igår var jag på kurs i Gbg, anordnad av Skolverket. Där såg jag en tjej som jag tyckte att jag kände igen. Och jajjemän, det var NINA! KUL att träffa henne i verkliga livet!

Ikväll blir det tidig läggdags i sällskap med Stieg Larsson. Nåja, med hans bok i alla fall. I LIKE!

lördag 18 april 2009

JISSES!

Jag försöker sjunka ner i Luftslottet som börjar suveränt bra! Det går dock lite si och så, för jag försöker samtidigt se till att tre barn städar sina rum... De två största delar och det är alltid ett evinnerligt tjat om vem som gjort mest och vem som inte gjort något, och den lilla gnäller för att hon har eget rum och INGEN som hjälper henne och hon ORKAR faktiskt inte, och hon har ONT i hela kroppen faktiskt, och det är SÅ HIMLA VARMT i hennes rum också... Samtidigt som jag lyssnar på henne höra jag hur de två stora brottas, leker med lego, kastar kula och grejar med annat inne hos sig. SUCK!

Luftslottet får vänta...

onsdag 15 april 2009

Myrrha av Ulrika Kärnborg

Ja vad ska man säga om denna bok? Den är fascinerande samtidigt som den är obegriplig och obehaglig. Den handlar om Arthur Munby, en belevad överklassherre i det viktorianska London, och hans livslånga band till pigan Hannah.

Arthur har haft en konstigt kärlekslös uppväxt, så som många högreståndsbarn. Hans mor var alltid något orörbart, aldrig riktigt nrävarande. Han växte upp med både amman och nannyn, pigor, smutsiga och obildade.

Hannah är fädd piga, vid åtta flyttar hon ifrån hemmet för att börja på sin första plats. Hennes mamma är varm och kärleksfull, men pappan är något annat. Han är svårtillgänglig men också hotfull.

Arthur får tidigt en dragning till det smutsiga, till tabun. I hans klass är det inget konstigt att lägra pigor, men att utveckla en fetish till smutsen och det underlägsna så som Arthur gör, tillhör väl inte vanligheterna.

Hannah och Arthur möts en dag då båda fortfarande är unga. Han gör henne till sin slav och i någon underlig känsla för varandra, det KAN bara inte kallas kärlek utan att de fyller varandras trasiga hål, finner de sig till rätta i ett herre-slav-förhållande.

Hannah hoppas på att Arthus ska vilja gifta sig med henne, men han är rädd för konsekvenserna i det konventionella och traditionella London och landsbugden där föräldrarna bor. Hannah går ner sig allt mer i skiten, bokstavligt talat, för att locka honom till sig. Till slut gifter de sig, men jag kan inte fatta varför, för de verkar egentligen leva med skuggbilder av den andra, de ser inte varandra som de riktigt är utan har hela tiden herre-slav-glasögonen på sig. Därför förstår de heller inte varandra, och kan inte tala med varandra om sådant som de egentligen har på hjärtat.

Kärnborg skriver väldigt träffsäkert och på ett nyktert sätt om smutsen och hur de lever sitt liv i den. Den är oroväckande på ett sätt eftersom den visar människor som är ofullständiga och som letar efter något, utan att veta vad. Klassamhällets bojor och konsekvenserna av att leva i det utan att tillhöra de lyckligt lottade beskrivs tydligt, och på ett otäckt sätt får man en känsla av hopplöshet, att människor förbrukas så fort i detta samhälle, där klass och släktträd är vad som definierar dig som människa.

Jag vet inte om jag gillar boken, för den gör mig så illa berörd. Jag avskyr beskrivningarna av hennes slavkedja kring halsen, hur hon kallar sin Arthur för Massa, smetar ner sig med sot för honom, tvagar hans fötter, putsar hans skor och suger på hans tår. Det är åtrå men ändå inte, ett förvrängt sätt att älska. Arthur får ingen ro trots att han får "allt" vad han behöver och Hannah klarar inte av att bara vara slav...

Jag vet inte heller om jag vill rekommendera boken. Om man vill ha en upplevelse ska man läsa den, om man är beredd på att bli illa berörd. Den är välskriven och liknar inget som jag läst förut!

söndag 12 april 2009

Påskekrim

I DN:S boklördag står det att läsa om den norska traditionen påskekrim. Det handlar om att folk köper kriminalromaner och man lanserar nya deckare under påsken. Här i Sverige har det också gjorts några försök, fast någon riktig genomslagskraft har det inte haft. Jag har inte läst någon deckare i påsk, men det vore väl en trevlig tradition att starta?

lördag 11 april 2009

Att bo på landet...

Jag läser jättemånga bloggar som handlar om att bo på landet. Jag har aldrig bott på landet, men jag har ändå en längtan ut. Jag ser väldigt många fördelar med att bo en liten bit ut, men ändå ha nära till stan. Trots det funderar jag mycket kring om jag egentligen är en bo-på-landet-människa. Jag tvivlar och om man sen köper ett hus så har man flyttat i onödan. Min största farhåga är att man får tillbringa mer tid i bilen än hemma när man har tre barn som ska på aktiviteter. Men ändå, att få öppna dörren och känna friden utan en massa trafik och elände... Jojo, visst lockar det!

Att inte kunna cykla till jobb och skola och dagis, utan att vara tvungen att ta bilen, att ha en längre bit till släkt och kompisar... det är bitar som man noga måste tänka igenom. Men samtidigt, att släppa ut barnen på gården, att ha lite djur kanske, i alla fall en hund och en och annan höna väger kanske upp?

Nej, jag vet sannerligen inte vart vi kommer att hamna till slut, men spännande är det!

fredag 10 april 2009

En bild säger mer än tusen ord...


Hoppas ni får en skön och vilsam påskhelg!

Myrrha!

SHIT, vilken skum bok!

tisdag 7 april 2009

Vinterstaden

Den var bra! Jag gillar hur de tre fallen (försvunnen kvinna, den mördade Elías och ett gammalt gammalt spår av en pedofil) vävs ihop utan att kanske ha någonting gemensamt. Det tredje fallet med pedofilen blir som en cliffhanger, nu vill man ju läsa nästa bok för att se om han hittar honom. Utanpå de tre fallen ligger Erlendurs lillebrors försvinnande. Det har präglat honom starkt och är den röda tråden genom boken. Men man får en känsla av att det mystiska försvinnandet inte är utagerat heller eftersom de båda barnen helt plötsligt intresserar sig för det som hänt...

Även om landskapet beskrivs som ogästvänligt och kallt så anar man ändå dess vilda skönhet och man bli lite sugen på att resa dit. Det är intressant också att få veta mer om hur det isländska samhället fungerar, t.ex. hur invandringen ser ut och hur samhället hanterar den.

En notering jag gör är att mina djupt rotade fördomar om de isländska förnamnen bekräftas: VÄLDIGT många förnamn slutar på -ur, inte bara Erlendur utan många andra också! :o)

Nu blir det till att klicka hem fler Indridason!

Påskpyssel






Nu är delar av årets påskpyssel avklarat. Trädet står grant och pyntat i vardagsrummet och riset har också fått egenhändigt ihopknåpade pippifåglar. I trädet hänger också lite skyltar med ord som har med påsken att göra. Tack för inspirationen Fröken Fräken!

måndag 6 april 2009

Vinterstaden

Ikväll gör jag processen kort med Vinterstaden för att kunna dyka in i Myrrha! Jag har ett antal andra böcker på väntelistan, bl.a. Cora Sandels Albertetrilogi (som för övrigt omskrevs i DN för ett par helger sedan). Men eftersom jag är så himla sugen på Myrrha (och dessutom har otroligt höga förväntningar) så tänker jag ge mig i kast med den!

söndag 5 april 2009

När barn tänker på döden

I fredags när vi gick hem från förskolan hittade V en död och uttorkad gammal mask på backen. Han tog den varsamt i sin lilla hand och skulle bära den. Man kan ju undra varför. Jag frågade inte, utan tänkte att han förklarar nog senare.

Efter en stund kom vi fram till ICA där vi skulle kompletteringshandla lite inför fredagkvällen. Nu uppstod det stora problemet var V skulle göra av masken. Han funderade och kom på att han kunde lägga den på Almas cykelsits, om han nu inte fick ta med den in i affären. Men den skulle prompt liggga UNDER dynan på sitsen "så att ingen kommer och tar honom nu när jag har burit så långt!".

Väl hemma frågade jag till slut vad han skulle med den där gamla maskstackaren till egentligen. "Jamen, begjava den förstås!" Barnen tittade på mig som om jag var ifrån en annan planet, där uppenbart självklara saker som att även döda maskar har rätt till en värdig begravning tydligen inte hörde till vanligt folkvett.

Bredvid rabarbern grävde han och brorsan sedan ett hål, fyllde med mjukt gammalt gräs och lade masken däri. Sen på med lite jord och en gammal tegelbit.

Jag frågade om vi inte skulle sjunga en psalm också, för det brukar man ju göra på begravningar. Så vi sjöng Den blomstertid nu kommer.

Det var en fin stund, när masken fick komma till maskhimlen.

torsdag 2 april 2009

Duschkaos och visdomsord

Lilla A har skräck för olika saker och det kan dröja innan hon kommer på att det hon är rädd för inte alls var farligt.

En sådan sak är att duscha med sår på kroppen. Hmmm... Hon fick vatten i ett skrubbsår för tre veckor sedan och efter det är det helt OMÖJLIGT att få flickebarnet in i duschen utan plåster på ett ärr som är nästan obefintligt.

Igår var det dags igen. Hon hade redan duschat en bra stund när hon råkade få syn på ETT HEMSKT STORT SÅÅÅÅÅÅR på ena armen. Hon blev följaktligen helt hysterisk och vrålade efter plåster samtidigt som hon sprang ur duschen. Med schampoo i hela håret.

Vi stod både pappan och jag, i tio minuter utanför duschen medan ungen frös och schampoot sakta men säkert började torka in i håret. Hon vrålade som besatt och vi försökte få henne att gå in i duschen. Först skulle hon ha plåster. Efter många om och men fick hon det. Sen ville hon inte duscha i alla fall. Fortfarande vrålade hon. Till slut var tålamodet slut och vi fick säga till på skarpen att hon baske mig fick gå in i duschen. Då skrek hon: MAN FÅÅÅÅR JU INTE TVVVIIIINGA ETT BAAAAARN!!!

Ja vad säger man?

Böcker!

Jag betar av bästa Vinterstaden i ett hastigt tempo. Den är riktigt bra och eftersom jag är en fan av både Van Veeteren och Gunnar Barbarotti (Håkan Nesser) så kan jag inte hjälpa att jag drar paralleller mellan dem och den ensamstående polisen/kriminalaren Erlendur i Vinterstaden. Jag gillar den. En pojke mördas och straxt därpå är mamman och broderna borta. Det handlar om rasism under ytan och ett samhälle där känslan av att vara utanför allt på en kall ö gör att många tar livet av sig. Försvinnanden är vanliga, men det är däremot inte mord.

Visserligen tycker jag att upprepningar som historia två gånger i en och samma mening gör att man blir lite avslagen, men intrigen är spännande och när de gräver djupare i mysteriet och bl.a. rör sig i skolmiljön bland lärare måste jag läsa vidare!

I skolan läser vi just nu Linas kvällsbok av Emma Hamberg och Mannen utan öde av Imre Kertész. Tjohooo! Mycke böcker blire för att citera en gammal Lorry-karaktär.