måndag 14 januari 2013

Luft

För säkert sjunde dagen i rad är halterna av föroreningar i luften så höga att det är farligt. Det innebär att barnen inte är ute och leker varken på rasterna eller hemma. Suck. Längtar hem till frisk luft. För oss som inte får det är det en ren lyx...

I skolan har de utarbetat en ny policy, genomtänkt och väl genomarbetad, för vilka rutiner som ska gälla för eleverna när luften är dålig. Det finns mätningar som görs av amerikanska ambassaden, som oftast visar lite mer pessimistiska siffror än de kinesiska. De har utarbetat strategier för vilka åtgärder som vidtas när halterna av föroreningar ligger på vissa nivåer. Det känns jätteskönt! Ett exempel är att när luften ligger på det som kallas unhealthy så får riskgrupperna inte vara ute. Om de är hazardous är ingen utomhus och man avstår från hårdare pass i idrotten, även om skolan har luftrenare i alla klassrum.

Den här policyn tillkom under slutet av hösten eftersom nivåerna varit rekorddåliga i Shanghai större delen av senhösten. Konstigt, för jag minns när vi kom tillbaka efter semestern att vi hade blå himmel många dagar och det var så skönt... Jag vet att många föräldrar ringt både till vår skola och de andra skolorna här och undrat hur de gör med barnen de dagar nivåerna är höga.

Hela hösten har varit väldigt jobbig när det gäller föroreningarna i luften, det är inte många dagar som varit bra. Vintern har varit väldigt kall, den kallaste på sju år enligt kinesisk media, vilket innebär att kineserna eldar med kol och vad helst de kommer åt. Det ökar ju halterna av föroreningar. De flesta kinesiska hus har heller central heating, som det heter. Kineserna själva luktar rätt mycket den här tiden om året också eftersom de pga att de saknar värme inte heller har varmvatten i husen. Det är heller inte vanligt att ha dusch i lägenheterna.

Solnedgångarna är otroligt vackra dessa dagar, alla nyanser av orange och rött och rosa, allt pga föroreningarna...  Bilden är lånad av Asia Society (www.asiasociety.org).


Vet inte heller om ni läste i svenska media i helgen, men i Beijing hade myndigheterna för en gångs skull presenterat riktiga siffror, och uppmanat befolkningen att hålla sig inomhus. I shanghai är vi glada om halterna ligger runt 80-100, idag är det 195 på morgonen, unhealthy alltså. Hazardousgränsen närmar sig vid en bit över 200. I Beijing var det i helgen uppåt 800! Helt sjukt och man blir lite nedslagen...

Och för en mamma och pappa som inte bara har sig själva att tänka på är valet att flytta hem inte så svårt ändå när man tänker på vika oöverblickbara konsekvenser livet här har för hälsan. Vi längtar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är helt otroligt! Vi är verkligen bortskämnda med frisk luft här hemma och har inte ens tänkt på att det kan vara sådan skillnad! Förstår Viggos kommentar när ni landa och han tyckte att det var så skönt att kunna andas och då var ni ändå på en flygplats haha! Pia