söndag 15 februari 2009

Potensgivarna av Karin Brunk Holmquist




ÅH! Systrarna Tilda och Elida lever ett stillsamt liv i Borrby. Det händer inte mycket nytt, utom när sommargästerna dyker upp. De bor ensamma i föräldrahemmet för det har inte blivit av att de gift sig. Det har däremot brodern Rutger gjort.

Rutger är van vid att kunna styra och ställa lite med systrarna, trots att han bor uppåt landet. På något sätt har han alltid vetat bäst. Och systrarna har lyssnat, de tycker inte att de kan annat. Så en dag flyttar Alvar Klemens in, en sommargäst som kommer att bli en uppriktig vän, och den bekantskapen för med sig både ett beslut att bygga toa inne i huset (det känns lite jobbigt att behöva gå på utedasset fortfarande) och att starta en firma som genom postorder säljer potensmedel! Rutger har siktat in sig på att ta över huset och renovera för att kunna använda det som sommarnöje och räknar med ett smidigt övertgande och en flytt för systrarna till ett serviceboende, men där går han verkligen bet...

Jag gillar den varmt berättade historien. Jag gillar språket och den lågmälda tonen. Den är inte svulstig på något sätt och den berättar med värme om de båda systrarna. Man kan riktigt se dem framför sig då de käbblar och försöker hålla sin lilla potensfabrik hemlig. Om du vill han en skönt avslappnad berättelse ska du läsa den här!

2 kommentarer:

pia sa...

Karin Brunk Holnquist besökte Bokens dag i Karlskoga ifjol (eller året innan). Har själv inte läst boken , men hennes beskrivning av systrarna och tankarna kring bokens tillkomst gav mersmak. Två till synes oförargliga ungmör med så mycket inneboende karaktär. Lägg därtill att just DE tillverkar potensmedel! Det kan inte bli tråkigt!

Maja sa...

Nej, den var himla bra! Det är ruter i de två till synes oförargliga damerna! Kul att du tittade in!