måndag 2 februari 2009

Sommarsquash Tokolosh

Ja jisses vilken märkligt fängslande historia! Vi befinner oss i Sydafrika och Faiths barndom. Hon bor med sin mamma som just nu är på gränsen till galenskap efter att pappan lämnat dem. Faith är rädd för sin mammas påhittade (?) sagoväsen som befolkar gården, främst är det onda och goda älvor. Värst av alla är tokoloshen, som bor i källaren.

Man följer Faith som med sina mycket unga ögon (hon är ungefär sex-åtta år) följer med i de vuxnas spel, när mamman lämnar henne på värdshuset där pappan bor med sin älskarinna,eller när pappan kommer hem och i vanmakt och frustration och rentav hat slår mamman till marken, när en släkting ordnar en svart kvinna att hjälpa Faith och hennes mor.

Jag gillar boken! Den är hems, men man måste läsa vidare. Också här beskrivs det kärva livet i Afrika med mycket kärlek. Det mörka arvet i Sydafrika tas också upp. Genom ett barns ögon får man också möta det fruktansvärda apartheidsystemet, när Faith och Momsa ska sälja gårdens grödor på marknaden och ingen handlar för att Momsa är svart.

Jag fortsätter att läsa; med GLÄDJE!

Inga kommentarer: