söndag 31 augusti 2008

Tha dark side of Norma Jeane


Norma Jeane har fått sitt stora genombrott. I händerna på mäktiga män som skapat produkten, nickedockan Marilyn Monroe. Fått henne att blondera sig, skapa sig ett nytt skratt. Givit henne filmroller, främst för att hon är ett bombnedslag till kvinna. Hennes inre försvinner i soppan av alla krav. Vem ser henne och tar henne för vad hon är? Vem ÄLSKAR henne, för det är kärlek hon hela tiden söker, en bekräftelse på att hon är värd något?

Hon älskar Charlie Chaplins son Cass, men tvingas att hålla sig borta eftersom han är illa sedd i Hollywood efter att han pappa svartlistats i det kalla krigets namn. Amerika söker kontroll, ett sätt att tygla rädslan, och alla kommunister eller vänstersympatisörer svartlistas. Han förstår henne helt och fullt, och älskar henne som ingen annan, men ändå får hon aldrig grepp om honom. Han är mystisk, lever ett kringflackande liv. Han gäckar henne, fastän de älskar varandra. Hon griper efter honom för att hålla kvar känslan av att vara älskad, hennes tvillingsjäl, men han glider henne ur händerna.

Norma Jeane tillhörde Christian Science och drack aldrig eller lite och sällan. Hon ville heller aldrig ta tabletter. Ironiskt, eller hur? Är inte hon själva ikonen för att snabbt självuppbrännande liv, tillsammans med James Dean och Elvis? De som levde myten...

Hon har kunnat kontrollera sin starka vilja, men förlorar allt mer taget om den kontrollen. Hon vill inte foga sig, men hon måste. Vem är Marilyn Monroe? Var är Norma Jeane Baker?

Som tur är befinner jag mig i mitten av boken, den är tjock och jag vill aldrig att den ska ta slut!

2 kommentarer:

svartanova sa...

Den låter jättespännande och intressant!

Maja sa...

Ja, det är den. Den går knappt att lägga ifrån sig!