måndag 14 juli 2008

Snabba cash tog sig...

Ja det var segt att komma igenom snabba cash. I centrum av berättelsen står Mrado, medlem av den jugoslaviska maffian i Stockholm, men även pappa till Lovisa, Jorge som lyckas rymma från Österåker och bygger sig en ny karriär i kokainbranschen, samt JW som febrilt försöker lägga sitt gamla pinsamma norrlandsliv bakom sig för att smälta in i Stueplansgänget.

Språkmässigt är detta inget att hoppa högt över och trots att Lapidus säkert bearbetat texten känns det lite som ketchupeffekten; först kommer ingenting, ingenting, ingenting, sedan kommer allt i slutet.

Mixen av karaktärer är intressant men fångar mig inte. Man får följa de tre männens separata, och till sist sammanblandade liv. Man får lära sig en hel del om Stockholms undre värld, vilket är både spännande och otroligt skrämmande. Mrado brottas med att få ihop en vårdnadstvist med sin karriär inom "juggemaffian" och får inte riktigt ihop det. Hans relation till exfrun är helt kass, men med dotterna lever han helt som sig själv, sådan som han är och han lever för det dygnet i veckan.

Jorge lyckas rymma från Österåker och har ett horn i sidan till Mrados chef Radovan, som styr maffian med järnhand. Han lyckas hålla sig på rymmen och skaffar sig ett helt nytt liv. Han kan mest om kokain i hela Stockholm och därför rekryterar en mellanhand honom till Radovans gäng, utan att han vet om det. Han planlägger affärerna samtidigt som han smider planer för att hämnas på Rado. I kokainsvängen blir han vän med JW, som räddar honom efter en grov misshandel som Mrado utfört på Rados order. Tillsammans tjänar de pengar och lär till slut känna varandra som vänner.

JW är ursprungligen från Norrland, men har flyttat till Stockholm. Han orkar inte vara kvar hemma efter att hans syster Camilla försvunnit fyra år tidigare, hemmet är sig inte likt och föräldrarna sörjer. I Stockholm kommer han med i Stureplansgänget och jobbar häcken av sig med svarttaxi vid sidan av studierna för att klara att hålla jämna konsumtionssteg med dem som bränner föräldrarnas pengar för glatta livet. Till slut får han ett erbjudande om att sälja kokain på Stureplan för att tjäna massor med pengar, snabba cash. Han nappar på erbjudandet. Han lever ett dubbelliv och hans flickvän, Sophie, som tillhör gräddan, försöker att lära känna honom, även de delar som han vill hemlighålla.

Som en röd tråd genom boken går frågan om vad som hänt Camilla.

Jag vet inte... Slutet var bättre än början av boken, den var lite seg, men tog sig det sista. Inte en av de bästa jag läst, men den skildrar världar som är helt okända för en som läsare. Våldet och gemenskapen och hoten i den undre världen, där lojalitet går före allt annat och där pengar och makt är belöning för det smutsiga jobbet. Överklassens gräddfil skildras skoningslöst också. Unga killar och tjejer som lever lyxliv, behandlar andra som svin och som vänder ryggen till om det kniper.

Nu har jag börjat i Linda Olssons "Nu vill jag sjunga dig milda sånger". ÅH, vilken bok!

Inga kommentarer: